Momenteel bestaan er 34 noodhulpbureaus in Nederland. Met een aantal gemeenten zijn wij in overleg over de oprichting van nieuwe SUN-noodhulpbureaus.
Deze noodhulpbureaus zijn werkzaam in ruim 100 van de circa 350 gemeenten in Nederland. Wij werken er hard aan om een landelijk dekkend netwerk op te richten omdat SUN Nederland vindt dat noodhulp niet van toeval afhankelijk mag zijn. Kijk op de landkaart voor een actueel overzicht.
De noodhulpbureaus ontvangen per jaar voor ca. 6 miljoen euro aan hulpaanvragen. In het geval waarin niet, niet tijdig of onvoldoende terug gevallen kan worden op bestaande voorzieningen ondersteunen SUN-noodhulpbureaus.
Ruim 7 miljoen mensen wonen in een gemeente waar een noodhulpbureau actief is.
In Nederland leven circa 18 miljoen mensen.
1,7 miljoen mensen hebben het financieel zwaar.
1,2 miljoen mensen hebben een inkomen nét boven de armoedegrens en geen of weinig spaargeld.
Er leven 540.000 mensen in armoede.
Er zijn in Nederland circa 8,4 miljoen huishoudens.
Bijna 750.000 huishoudens (8,9 procent) heeft geregistreerde problematische schulden.
Jaarlijks komt 1 à 2 % van de huishoudens in de financiële problemen, dat zijn ruim 100.000 huishoudens.
De gemiddelde gift aan mensen in nood is 600,- Euro. Deze gift kan werken als vangnet of als trampoline. Met dit bedrag kan een noodhulpbureaus situaties verzachten, stabiliseren of doorbreken.
Eens in de twee jaar verzorgt het CBS op verzoek van het Ministerie van SZW een uitgebreide rapportage over de ontwikkelingen in het armoederisico van huishoudens en personen in Nederland, hieruit blijkt dat 16,4% van de Nederlanders kans heeft op armoede en sociale uitsluiting.