Noodhulp mag niet afhankelijk zijn van toeval. Daarom streven wij naar een landelijk dekkend netwerk van noodhulp. Dit doen wij onder andere door het oprichten van SUN-noodhulpbureaus en het ondersteunen van noodhulpinitiatieven. Met uw donatie kunnen we nog meer mensen in Nederland ondersteunen met een gift of renteloze lening op een moment dat zij in urgente nood verkeren en nergens anders meer terecht kunnen.
SUN Nederland is onder andere de ontwikkelorganisatie van SUN-noodhulpbureaus. De noodhulpbureaus zijn verspreid over heel Nederland en ondersteunen mensen in urgente nood die niet (tijdig of volledig) een beroep kunnen doen op andere voorzieningen met een gift of renteloze lening. Zo hoeft niemand tussen wal en schip te vallen. Als het moet, helpt een SUN-noodhulpbureau binnen 24 uur!
De noodhulpbureaus worden betaald door de gemeente(n). Alle giften van donateurs gaan voor 100% naar de begunstigden.
U kunt zelf bepalen of uw donatie gaat naar SUN Nederland, SUN-noodhulp in het algemeen of naar een specifiek noodhulpbureau. SUN Nederland en de SUN-noodhulpbureaus hebben een ANBI-status. Als u een periodieke gift wilt doen of als bedrijf doneert, kan dit voordelen hebben voor uw belastingaangifte of winstbelasting.
… ondersteunt u mensen die het écht nodig hebben. Met een gift of renteloze lening kan een SUN-noodhulpbureau een situatie verzachten, een dreigende situatie voorkomen of een opstap naar een beter leven mogelijk maken.
Download gratis het minimagazine (OVER)LEVEN voor donateurs
Welke voordelen kent een SUN-noodhulpbureau?
Op diverse plekken in het land zijn lokale (nood)fondsen actief. Deze (nood)fondsen hebben elk eigen redenen waarom zij samenwerking zoeken met SUN Nederland en het format van een SUN-noodhulpbureau zouden willen hebben:
Mocht u betrokkenheid hebben bij een lokaal of intern (nood)fonds en de omzetting naar een SUN-noodhulpbureau overwegen, neem dan vooral contact op.
Bijdragen als donateur aan een SUN-noodhulpbureau kan op verschillende manieren:
– aan een specifiek SUN-noodhulpbureau in het land (zie de kaart op deze site);
– aan SUN-noodhulp in het algemeen (bijdrage aan het giftenbudget van alle noodhulpbureaus)
– aan SUN Nederland om haar kerntaken uit te voeren en o.a. te komen tot een landelijk dekkend netwerk van noodhulpbureaus.
SUN Nederland kent donateurs vanuit zeer uiteenlopende achtergronden:
vermogensfondsen, geloofsgemeenschappen, bedrijfsleven, particuliere initiatieven.
Draag vandaag nog bij aan SUN-noodhulp via een donatie.
SUN Nederland is lid van de koepel van vermogensfondsen FIN (Fondsen in Nederland). Een SUN-noodhulpbureau is een publiek-private samenwerking, waar de gemeente de overheadkosten financiert en de donateurs het giftenbudget schenken.
SUN Nederland kent verschillende donateurs :
Een SUN-noodhulpbureau makelt en schakelt landelijke en lokale gelden en giften. Een donatie kan worden gestort op de bankrekening van een SUN-noodhulpbureau of als garantiestelling of voucher aan het SUN-noodhulpbureau worden toegezegd. Ook kunnen donaties gedaan worden via de donatiepagina van SUN Nederland.
Rekening houden met bestemmingsdoel donateurs
Een SUN-noodhulpbureau kan indien dat gewenst is met haar toekenningsbeleid rekening houden met specifieke doelbestemmingen, werkgebieden of doelgroepen van de betreffende donateur. Wil een vermogensfonds alleen schenkingen doen aan mensen met een verstandelijke beperking, dan wordt alleen bij aanvragen voor die doelgroep het geld van dat betreffende fonds uitgekeerd. Is er een fonds of bijvoorbeeld een geloofsgemeenschap dat alleen aan alleenstaande oudere dames wil schenken? Ook daar kunnen we rekening mee houden.
Giften in natura
Giften kunnen ook in natura worden verstrekt (en vertegenwoordigen op die manier een geldelijke waarde), bijvoorbeeld een lokale opticien verstrekt gratis brillen, een tandarts verricht gratis behandelingen of een witgoedleverancier verleent korting, installeert de apparatuur gratis en neemt de oude apparatuur mee.
Verantwoording
SUN-noodhulpbureaus zijn onafhankelijke stichtingen die gewend zijn om middels tussentijdse rapportages en/of een jaarrekening en jaarverslag achteraf verantwoording af te leggen aan donateurs over het door hen gevoerde toekenningsbeleid.
In de FIN-Nieuwsbrief publiceerden we een achtergrondartikel over de mogelijke samenwerking met vermogensfondsen
Als ondernemer of als ondernemersplatform kunt u zich eenmalig, tijdelijk of langjarig verbinden aan een SUN-noodhulpbureau, bijvoorbeeld door het doneren van gratis producten of diensten of door een donatie te doen. Zo zijn er tandartsen die gratis behandelingen ter beschikking stellen voor doorverwijzingen vanuit SUN-noodhulpbureaus, opticiens die gratis brillen verstrekken, winkeliers die in plaats van Kerstpakketten een donatie geven en meubel- of witgoedzaken die producten weggeven of met korting verstrekken. Als ondernemer kunt ook u een SUN-noodhulpbureau ondersteunen! Een aantal voordelen op een rij:
Een donatie doen of in contact komen met SUN Nederland? Zie hier de donatiemogelijkheden.
Wanneer uw bedrijf in het kader van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) een bijdrage wil leveren voor mensen met urgente noden, dan bent u bij een SUN-noodhulpbureau aan het juiste adres! Ook in het geval uw bedrijf een corporate foundation heeft, is dat een uitgelezen kans voor een samenwerking met een (of meerdere) SUN-noodhulpbureau(s) of met SUN Nederland.
Een aantal voordelen op een rij:
Onderneem vandaag nog actie en draag bij aan de werkzaamheden van SUN Nederland en/of SUN-noodhulp.
Als vermogensfonds, bedrijfsleven of geloofsgemeenschap kunt u het werk van SUN-noodhulpbureaus en SUN Nederland steunen met uw donatie. Er zijn verschillende mogelijkheden om samen te werken:
In de meeste gemeenten zijn diverse organisaties actief (zowel op vrijwillige als op professionele basis), die zich bezighouden met de ondersteuning van mensen met een laag inkomen of personen met (problematische) schulden. Deze organisaties vinden het in de regel belangrijk om samen te werken, maar hebben anderzijds ook allemaal hun eigen positie, belangen, status en missie van waaruit zij werken.
Hoe verhoudt een SUN-noodhulpbureau zich tot deze bestaande lokale initiatieven, projecten, fondsen en organisaties?
– Een SUN-noodhulpbureau is geen hulp- of dienstverlenende instantie, dus neemt het werk van deze organisaties niet over, maar is aanvullend en ondersteunend en gericht op samenwerking.
– Een SUN-noodhulpbureau makelt en schakelt lokale kennis, contacten en middelen, vormt derhalve één loket voor aanvragen, zodat het voor de professionele hulp-/dienstverleners makkelijk en overzichtelijk wordt om giften aan te vragen.
– Een SUN-noodhulpbureau verdringt geen bestaand aanbod, maar zorgt voor een verbreding en verbinding van het bestaande speelveld doordat het een publiek-private samenwerking is, waarbij alle partijen gelijkwaardig samenwerken. Hieraan voegt het SUN-noodhulpbureau landelijke kennis, contacten en (indien mogelijk) ook vermogen en nieuwe lokale partners toe.
– Een SUN-noodhulpbureau zet hulp- en dienstverleners in hun kracht door middel van een gift en/of renteloze lening voor de cliënten die dat het hardst nodig hebben.
– Een SUN-noodhulpbureau kan voor bestaande fondsen (groot of klein) fungeren als samenwerkingspartner en kan daarbij rekening houden met specifieke doelgroepen die passen bij missie, doelgroepenbeleid en werkgebied van het betreffende fonds. Het SUN-noodhulpbureau kan ook indien gewenst de volledige administratie en het toekenningsbeleid ter hand nemen (met verantwoording achteraf).
– Een SUN-noodhulpbureau kan (indien de lokale organisaties dat prettig en wenselijk vinden) de rol spelen van “spin in het web” en kennisbank. Veel kennis, ervaring en contacten komen vanwege de casuïstiek, samenwerkingsrelaties en de aanvragen samen bij een SUN-noodhulpbureau. Het sociale domein kent een relatief hoge door- en uitstroom van (vrijwillige) medewerkers, waardoor informatie verloren gaat die bij het SUN-noodhulpbureau verankerd is. Het SUN-noodhulpbureau fungeert zodoende als historisch geweten, kennisdrager van lokale voorzieningen en contactpunt voor lokale spelers.
– Een SUN-noodhulpbureau kan ondersteunen bij maatschappelijk vernieuwende initiatieven, zeker wanneer de gemeente om juridische redenen er geen eigenaar van kan zijn, lokale partijen een objectieve penvoerder willen zonder directe belangen of omdat men de ontwikkeling/afhandeling buiten de gemeentelijke organisatie wil plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan initiatieven als het Doorbraakfonds (Amsterdam), Pillen en Poederfonds (Rotterdam), Energiefonds (Zutphen), maar ook het oprichten of faciliteren van een Armoedeplatform of werkgroep gericht op urgente noden
Diverse SUN-noodhulpbureaus in het land hebben ook een Sociaal Leenfonds: zij verstrekken naast giften ook sociale leningen tegen 0% rente.
Deze leningen kunnen mensen afsluiten wanneer zij wel afloscapaciteit of verdiencapaciteit hebben, maar er tijdelijk niet in slagen om aan hun betalingsverplichtingen te voldoen. Leners kunnen een renteloze lening aanvragen via een hulp- of dienstverlener en krijgen 36 maanden de tijd om deze af te lossen.
De lening is:
– om diverse uitstaande kleine schulden (die in de praktijk veel stress veroorzaken) namens het betreffende huishouden via SUN in een keer af te betalen, zodat er rust ontstaat (geen incassokosten, geen deurwaarders, enz.) en het betreffende huishouden nog maar één schuldeiser heeft in de vorm van een lening bij SUN.
– om een aanschaf te doen die relevant is voor de persoon in kwestie om uit de urgente noden te komen of om een tijdelijke inkomensdip te overbruggen.
Hoogte van leenbedragen
Een Sociaal Leenfonds is een laagdrempelig fonds. Hier kunnen hulp-/dienstverleners die te maken hebben met cliënten met bijvoorbeeld een relatief kleine schuldenlast of tijdelijke inkomensdip een renteloze lening aanvragen. Er gelden dezelfde uitgangspunten als bij een gift van een SUN-noodhulpbureau: er moet sprake zijn van (incidentele) urgentie en de lening moet perspectief bieden op een betere toekomst. Doel is om een situatie van problematische schulden te voorkomen en een negatieve spiraal van opeenstapeling van kleine schulden om te buigen naar het perspectief van financiële zelfredzaamheid en maatschappelijke participatie. De cliënt accepteert een vorm van financiële begeleiding om terugval te voorkomen. Alleenstaanden kunnen in de meeste gevallen een lening krijgen tot € 1.750,- en meerpersoonshuishoudens tot € 2.500,-.
Rol hulpverleners bij de lening
Een lokale toelatingscommissie die staat uit een aantal hulpverleners beoordeelt namens SUN de aanvraag en de aflos-/ verdiencapaciteit van de begunstigde. De commissie adviseert SUN over het wel of niet verstrekken van de lening. Vervolgens weegt SUN de aanvraag en gaat SUN bij een toekenning de kredietovereenkomst aan met de cliënt. De begunstigde krijgt tijdens de looptijd van de lening begeleiding vanuit de hulpverlening en diens afbetalingen worden gemonitord door SUN.
Revolverend fonds
Mensen voelen zich enorm geholpen door het afsluiten van deze leningen via SUN. De bereidheid om terug te betalen is daardoor hoog. Doordat het geld voor leningen wordt terugbetaald en weer opnieuw kan worden uitgeleend, is er sprake van een revolverend fonds.
Bekijk ons factsheet voor meer informatie.
Achtergrondinformatie
SUN Nederland en de NVVK lieten in een eerder stadium onderzoek doen naar de werking van een Nationaal Schuldenborgfonds en een Sociaal Leenfonds, zie hier de onderzoeksresultaten.
Via deze link opent een video waarin de bureaucoördinator van SUN Twente vertelt hoe het Sociaal Leenfonds werkt.
Fondsen hebben aan een SUN-noodhulpbureau een betrouwbare en goed georganiseerde lokale partner die voor hen individuele aanvragen behandelt en goed zicht heeft op het lokale werkveld: de hulp- en dienstverleningsorganisaties en de (on)mogelijkheden en voorzieningen van de gemeente. Door het verstrekken van budget aan SUN kunnen (landelijke) fondsen hun statutaire doelstellingen en maatschappelijk taakstelling lokaal realiseren. Fondsen met betaalde medewerkers kunnen bovendien kosten besparen, doordat het zelf beoordelen van aanvragen niet langer nodig is.
Wanneer een vermogensfonds wil stoppen met haar activiteiten en een doel zoekt voor haar resterende vermogen kan een lokale of regionale SUN of SUN Nederland er als ANBI-organisatie een goede (geoormerkte) bestemming aan geven.