Bent u benieuwd naar het effect van giften en renteloze leningen op mensen die verkeren in financiële nood? En wat SUN-noodhulp daarnaast kan betekenen voor gemeenten, donateurs en hulp-/dienstverleners? De Vrije Universiteit (VU) Amsterdam heeft hier wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. De resultaten presenteren wij u graag tijdens twee gratis online webinars op 16 december 2024. Geef u hiervoor vandaag nog op!
Tijdens het onderzoek is over de betekenis van SUN-noodhulp en SUN-noodhulpbureaus gesproken met zowel mensen met urgente noden die een giften of renteloze lening ontvingen, gemeenten, hulp- en dienstverleners, donateurs, experts en de noodhulpbureaus zelf. Onderzoekster Emmelie Prins zal tijdens de webinars de belangrijkste uitkomsten van het onderzoek “Bewegingsruimte bij urgente noden” aan u presenteren.
Op 16 december 2024 houden we van 11.00 tot 12.00 uur een webinar speciaal gericht op gemeenten. We lichten toe wat SUN Nederland en SUN-noodhulp(bureaus) kunnen betekenen voor een gemeente. Naast onderzoeker Emmelie Prins zal gastspreker Eva Boswinkel – wethouder in de gemeente Zutphen- vertellen hoe de gemeente Zutphen omgaat met inwoners die financieel kwetsbaar zijn en waarom de gemeente koos voor samenwerking met een SUN-noodhulpbureau. Daarnaast wordt kort stilgestaan bij de manier waarop SUN-noodhulp en gemeentelijke maatwerkbudgetten elkaar kunnen aanvullen. Vanzelfsprekend is er ook ruimte voor al uw vragen.
De sessie op 16 december 2024 van 16.00 tot 17.00 uur is bedoeld voordonateurs die interesse hebben in het werk van SUN Nederland en de SUN-noodhulpbureaus zoals fondsen, corporate foundations, geloofsgemeenschappen en bedrijven. Emmelie Prins zal de resultaten van haar onderzoek en de invalshoek van geïnterviewde donateurs toelichten, vervolgens zal gastspreker Véronique Kakebeeke – directeur van de Gravin van Bylandtstichting – vertellen over de reden waarom dit vermogensfonds ervoor kiest om financieel bij te dragen aan SUN-noodhulp. Vanzelfsprekend is er ook ruimte voor al uw vragen.
Schrijf u in voor één van onze online sessies op:
– 16 december 2024 van 11.00 – 12.00 uur een sessie voor gemeenten
– 16 december 2024 van 16.00 – 17.00 uur een sessie voor donateurs
Deelname is gratis!
U ontvangt een bevestigingsmail en een paar dagen voor de sessie een deelnamelink.
Wij hopen u online te treffen.
Geen tijd voor deze online sessies, maar wel geïnteresseerd in SUN Nederland en SUN-noodhulp(bureaus)?
Neem contact op via info@sunnederland.nl of meld het op het opgaveformulier.
Ondanks alle voorzieningen die Nederland rijk is, zijn er in Nederland toch veel mensen met financiële problemen. Een SUN-noodhulpbureau is een extra vangnet voor deze mensen met urgente noden. Hulp- en dienstverleners kunnen noodhulp aanvragen voor hun cliënten als deze nergens anders meer terecht kunnen. Een gift of renteloze lening bespaart menselijk leed én maatschappelijke kosten. SUN-noodhulp kan de situatie van inwoners verzachten, stabiliseren of doorbreken als er geen andere (tijdige) voorzieningen (meer) beschikbaar zijn. Een noodhulpbureau kan daarnaast vanwege haar doorverwijsfunctie bijdragen aan het gebruik van voorliggende voorzieningen en aan een groter bereik onder mensen in een kwetsbare financiële situatie. Vanuit het Datadashboard Urgente Noden kan een noodhulpbureau inzichten delen waarmee Rijk en gemeenten hun beleid efficiënter kunnen inrichten.
In ruim 100 gemeenten zijn noodhulpbureaus actief, waarvan het meest recent zijn opgericht: SUN Zutphen, SUN Veenendaal , SUN Goeree-Overflakkee, SUN Gelderland-Zuid, SUN Midden-Limburg, SUN Hilversum en SUN Amstelveen.