Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Noodhulp in de praktijk: SUN Midden-Limburg

Niemand heeft iets aan een tijdelijk noodhulpbureau!

“Wij zijn succesvol als SUN Midden-Limburg een eigen positie inneemt in de totale dienstverlening aan mensen met financiële nood. Op die manier kunnen wij mensen die tussen wal en schip (dreigen te) raken binnen onze gemeenten perspectief blijven bieden. Want niemand heeft iets aan een tijdelijk noodhulpbureau. Onze dienstverlening moet structureel zijn.” Aan het woord is SUN-voorzitter Gert van der Steen. Bureaucoördinator Monique Pols vult aan: “Mijn kennis van de vijf verschillende gemeenten en mijn netwerk zijn een meerwaarde in dit streven naar het opzetten van blijvende SUN-noodhulp.”

Voorzien in een behoefte

Directeur Nathalie Boerebach feliciteert voorzitter Gert van der Steen met oprichting SUN Midden-Limburg
Directeur van SUN Nederland, Nathalie Boerebach, feliciteert voorzitter Gert van der Steen met oprichting SUN Midden-Limburg

In maart 2024 is Stichting Urgente Noden Midden-Limburg opgericht voor de vijf Limburgse gemeenten Maasgouw, Echt-Susteren, Roerdalen, Leudal en Nederweert en sinds 3 juni van dit jaar is het SUN-noodhulpbureau operationeel. Toen werd er door vijf wethouders, SUN Nederland en het bestuur van SUN-Midden Limburg een samenwerkingsovereenkomst getekend in het bijzijn van genodigden. Dat gemeentelijk en landelijk armoedebeleid niet 100% dekkend kan zijn, blijkt uit het feit dat in de eerste 2,5 maand van haar bestaan er al veelvuldig een beroep op SUN Midden-Limburg is gedaan. Mensen vallen buiten de boot door persoonlijke omstandigheden, maar ook door hiaten in regelgeving, bezuinigingen en systeemfouten. Hulp- en dienstverleners bellen voor een klankbordgesprek of dienen aanvragen in. Een SUN-noodhulpbureau kan mensen praktisch écht vooruit helpen.
“Een goed voorbeeld daarvan is de aanvraag die wij kregen voor een vrouw die samen met haar jonge dochter moest vluchten vanwege huiselijk geweld. De vrouw was financieel volledig afhankelijk van haar partner”, vertelt Monique Pols. “Tijdens haar vlucht had ze geen geld, pinpas of paspoort mee kunnen nemen. Aan ons werd gevraagd of SUN garant wilde staan voor de eigen bijdrage die er betaald moet worden in een “Blijf van Mijn Lijf’-huis. Hier was zeker sprake van een urgente nood en dus heeft SUN Midden-Limburg de aanvraag toegekend”.

Het mes snijdt aan twee kanten

Hoewel geboren in Brabant, woont Gert van der Steen al meer dan 30 jaar in de provincie Limburg. De reden waarom Gert van der Steen zich heeft aangesloten bij SUN Midden-Limburg heeft zowel met maatschappelijke betrokkenheid als ook een beetje met eigen belang te maken. In zijn werkzame leven was hij backoffice-manager bij de ING en de laatste jaren werkzaam bij Welzijnsorganisatie Synthese in Noord- en Midden-Limburg. “In mijn professionele loopbaan heb ik het geluk gehad mooie dingen te mogen leren, doen en leiden. Nu ik gepensioneerd ben op 66-jarige leeftijd, wil ik graag iets terugdoen voor de gemeenschap. Ik ben als vrijwilliger-bestuurder dan ook betrokken bij vier stichtingen en verenigingen. Maar het mes snijdt aan twee kanten. Mijn inzet biedt mijzelf ook een dagritme, voldoening en contacten. Ook dat telt mee als je je inzet als vrijwilliger.”

SUN biedt net dat stukje meer

Monique Pols (57 jaar) werkt al bijna 20 jaar in het sociale domein. Tot 2022 in het bemoeizorgteam van Midden-Limburg. Sinds 2022 in dienst van het Algemeen Maatschappelijk Werk Midden-Limburg. “Via mijn teammanager hoorde ik van de oprichting van SUN Midden-Limburg en de daarbij behorende vacature voor bureaucoördinator. Ik was al bekend met SUN Weert en heb daar als hulpverlener diverse aanvragen ingediend. Voor mij is deze functie dan ook een mooi verlengstuk van mijn werkzame jaren in de hulpverlening. Ik ervoer dat er vaak net een stukje miste om cliënten dat duwtje te geven, waardoor ze weer verder konden. Dat is nu mijn grootste drijfveer: mensen die dreigen tussen wal en schip te raken weer op weg helpen. De meeste hulp en -dienstverleners ben ik in mijn vorige banen al tegengekomen. Daardoor ken ik vaak degene die de aanvraag indient. Dat maakt dat er wederzijds vertrouwen is en ik de oprechtheid waarmee een aanvraag wordt ingediend goed kan inschatten.

Focus op bekendheid, samenwerking en input voor beleid

De eerste prioriteit van SUN Midden-Limburg is het netwerk bereiken en informeren over SUN-noodhulp. Samen presenteren Gert en Monique SUN Midden-Limburg bij de maatschappelijke organisaties in Midden-Limburg. Veel partners hebben ze al gesproken en de agenda staat nog vol met afspraken. “De samenwerking in de keten kan en moet beter”, aldus Gert. “Wij willen daar graag aan bijdragen door makkelijk en goed vindbaar en bereikbaar te zijn en blijven. SUN Nederland kan ons daar gelukkig ook bij ondersteunen. Daarnaast zal het komend najaar bestuurlijk in teken staan van het beleidsplan 2025 – 2027. Wij willen meer inzicht verkrijgen in de oorzaken waarom inwoners noodhulp nodig hebben en via deze inzage bijdragen aan verbetering van ieders gemeentebeleid en aan meer eenheid tussen het beleid van de vijf deelnemende gemeenten”.

Oproep

Het zou mooi zijn als er meer diversiteit komt binnen het bestuur. Mochten mensen belangstelling hebben om zitting te nemen in het bestuur van SUN Midden-Limburg, dan kunnen zij zich melden via info@sunmidden-limburg.nl.

Betrokkenen bij oprichting SUN Midden-Limburg
Betrokkenen bij oprichting SUN Midden-Limburg