Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Noodhulp in de praktijk: Noodfonds Amsterdam

FBNA gaat verder als Noodfonds Amsterdam

Foto Marita Tolman directeur Noodfonds Amsterdam‘De naam Fonds Bijzondere Noden Amsterdam (FBNA) was lastig voor mensen om te onthouden’, vertelt directeur Marita Tolman. ‘Sinds begin 2025 gebruiken wij daarom de naam Noodfonds Amsterdam. Lekker kort en krachtig.’ Noodfonds Amsterdam heeft fors ingezet op het vergroten van de naamsbekendheid in de hoop dat dit ook zal bijdragen aan succesvolle donatiecampagnes.

Naamsverandering voor betere herkenbaarheid

‘Wij willen graag dat onze communicatie uitingen beter herkenbaar zijn voor Amsterdammers. Onze naamsverandering moet hieraan bijdragen. Net zoals de nieuwe huisstijl en de nieuwe website die in maart 2025 live gaat. De website geeft een beter en meer persoonlijk beeld van ons werk.’ Aan het woord is Marita Tolman. Vanuit adviesbureau Publicarea was ze eerst gedetacheerd als bestuurssecretaris/beleidsmedewerker, maar kwam in 2017 in dienst van FBNA/Noodfonds Amsterdam. Sinds 2020 is zij actief als directeur. Naast Marita zijn er nog een drietal collega’s in dienst, ook  werkt Noodfonds Amsterdam met ingehuurde krachten voor de boekhouding, projecten en communicatie.

Succesvolle donatiecampagne voor zorgaanvragen

Sinds 2020 organiseert Noodfonds Amsterdam elk jaar een donatieactie met een bepaald thema. In 2024 was dit thema: zorg.
‘Het is bekend dat zorg een rol speelt in het leven van mensen voor wie bij ons een aanvraag wordt ingediend. Toch viel het ons op dat er steeds meer verzoeken voor noodzakelijke zorgkosten binnen kwamen. Denk aan aanvragen voor brillen, passend vervoer, maatregelen in huis of fysiobehandelingen. In 2024 speelde zelfs bij ongeveer een derde van de huishoudens voor wie werd aangevraagd (een chronische) ziekte een rol.’
Om Amsterdammers te kunnen blijven ondersteunen in zorgkosten had Noodfonds Amsterdam meer geld nodig. Dus startte zij in november en december 2024 de actie ‘Help een Amsterdammer uit de zorgen’. De opbrengst was ruim €121.000!
Marita: ‘ Aandacht besteden aan een thema, helpt om onderwerpen op de kaart te zetten en verandering aan te brengen. Concentreren op een enkel thema heeft meer effect dan aandacht vragen voor noodhulp in het algemeen is onze ervaring. Vooral de artikelen in de lokale media hebben veel Amsterdammers aangezet tot doneren. Maar ook het nieuwsbericht van eerdere donateurs leverde veel respons op. De steun van fondsen waarmee wij al een band hadden was ook hartverwarmend. De fondsen hebben een groot bedrag ingelegd, onder andere door donaties van inwoners te verdubbelen.’

Behoud gebit verandert leven jongeman

‘Een van de zorgaanvragen die mij is bij gebleven, is een aanvraag voor een jongeman van 19 jaar oud met extreme pijnklachten vanwege een verwaarloosd gebit. De jongeman heeft een ingewikkelde jeugd gehad en woont nu onder begeleiding. Zijn gebit moest grondig onder handen worden genomen en wij kregen een hoge begroting voorgelegd. Wij wisten even niet hoe hiermee om te gaan. Een tandartspraktijk in het stadsdeel waar de jongeman woont, was bereid naar zijn gebit te kijken. Vervolgens stonden wij voor de keuze: een kunstgebit aan laten meten of een duurdere ingreep waarbij alle elementen onder handen genomen zouden worden. De tandartspraktijk was bereid 25% van de behandeling voor eigen rekening te nemen, de jongeman anderhalf jaar te begeleiden, aanvullende gebitsreiniging te verzorgen en hem te motiveren zijn gebit gezond te houden. Gezien de leeftijd van de jongen en de betrokkenheid van de praktijk hebben we gekozen voor het behoud van zijn gebit. Voor de jongeman betekent het dat hij weer verder kan met zijn leven en dat voelt heel fijn.’

Samenwerking verbreden

De samenwerking met de tandartspraktijk heeft Noodfonds Amsterdam gesterkt in de overtuiging meer te gaan samenwerken met bij hen bekende tandartspraktijken. Hiervoor hebben zij een wijziging in hun aanvraagproces doorgevoerd.
‘Samenwerking met andere organisaties is überhaupt heel sterk in ons werk verankerd’, aldus Marita. ‘Zowel met de gemeente, fondsen als ook met hulp- en dienstverleners. Doordat we bijvoorbeeld bij maatwerkbudgetten ook projectmatig met de gemeente samenwerken, hebben we een goed overzicht van de verschillende mogelijkheden en kunnen we hulp- en dienstverleners beter adviseren over hoe zij Amsterdammers kunnen ondersteunen. Wij fungeren vaak als doorverwijzer, sparringpartner en bespreken samen met de hulp- of dienstverlener of en hoe we inwoners kunnen ondersteunen als zij nergens anders meer terecht kunnen.
Maar we gaan onze samenwerking nog breder trekken. Wij gaan in 2025 samen met Stichting SINA actie voeren om een nieuw thema onder de aandacht te brengen gekoppeld aan de 750e verjaardag van Amsterdam. Samen hopen we dit jaar 750 Amsterdamse slaapkamers opnieuw in te kunnen richten met behulp van Amsterdammers en Amsterdamse bedrijven.
Houd de website van FBNA / Noodfonds Amsterdam in de gaten.