Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Jongvolwassenen en Crypto

Snel rijk worden? Dat klinkt aanlokkelijk. Daarom laten jongvolwassenen tussen de 18 en 30 jaar zich vaak verleiden door onder andere influencers en advertenties om Cryptovaluta aan te schaffen. Maar wat kunnen de gevaren en gevolgen zijn? Daarover praat onze projectleider John Wildenberg in de uitzending ‘Nieuws van de dag’ op woensdag 22 januari 2025 om 17.57 uur bij SBS 6.

Foto: pexels.com

Het tv-programma ‘Nieuws van de dag’ wordt gepresenteerd door Malou Petter en Art Rooijakkers. Dit maal besteden zij aandacht aan het onderwerp ‘Jongvolwassenen en Crypto’. Ben je 18 jaar of ouder dan kan je via diverse handelskantoren Crypto aanschaffen. De koers van de bitcoin, de bekendste cryptomunt, is de afgelopen jaren enorm gestegen. De positieve uitspraken over Crypto door president Trump in Amerika hebben voor een flinke waardestijging gezorgd. Toch zitten er ook risico’s aan Crypto. Zo kan de waarde ervan ineens flink dalen. Daarnaast kan de handel in Crypto verslavend werken, vooral als jongvolwassenen zich gaan bezighouden met het zogeheten “Daytraden”. Daarbij worden dagelijks aan- en verkopen van Cryptovaluta gedaan.
Omdat het brein van jongvolwassenen gevoeliger is voor impulsieve handelingen en zij gezien hun leeftijd meer moeite hebben om emoties te reguleren, wordt helder nadenken eerder beïnvloed en vertonen zij eerder risicovol gedrag. In sommige gevallen leidt de drang om snel geld te verdienen en het ‘Daytraden’ tot problematisch gedrag en/of tot verslaving.
Naast Cryptomunten zijn ook online gokken en het achteraf kunnen betalen van aankopen -bijvoorbeeld via Klarna – bekende oorzaken waardoor jongvolwassenen in financiële problemen kunnen komen.

Dat er jongvolwassenen zijn die zich in een kwetsbare financiële positie bevinden is bekend. Om verder afglijden en onnodige escalatie te voorkomen kunnen hulp- en dienstverleners aanvragen voor hen doen bij een SUN-noodhulpbureau als zij nergens anders meer terecht kunnen.
Circa een kwart van de aanvragen voor noodhulp die noodhulpbureaus ontvangen is voor de categorie 20 tot 30 jarigen. Hoeveel van deze aanvragen te maken hebben met financiële problemen die voortkomen uit het handelen in Crypto is helaas niet bekend. John Wildenberg, onze projectleider Jongvolwassenen, heeft zich meer in dit onderwerp verdiept en hierover al eerder gepubliceerd.

SUN Nederland voert op dit moment samen met noodhulpbureaus een pilotproject uit dat is gericht op Jongvolwassenen. Met de pilot willen we uitzoeken hoe een doelgroepgerichte aanpak met noodhulp in een eerder stadium kan voorkomen dat zij in financiële problemen komen. Op die manier kunnen zij beter aan hun toekomst werken en kunnen we mogelijk voorkomen dat jongvolwassenen vanuit nood ervoor kiezen om te gaan ‘Daytraden’, online gokken of kopen op afbetaling met alle gevolgen van dien. Zie hier een eerder artikel waarin John zich voorstelt en meer informatie biedt over het project Jongvolwassenen.