Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Input voor regeerakkoord

Op 19 juli 2024 heeft de Landelijke Armoedecoalitie een brief gestuurd aan de heer van Hijum, de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, en aan de heer Nobel, staatssecretaris van Participatie en Integratie. Onderwerp van de brief is de invulling van het regeerakkoord op gebied van bestaanszekerheid, armoede en schulden.

Foto Pexels.com Bestaansonzekerheid
Foto Pexels.com Bestaansonzekerheid

Bijna 1 miljoen mensen in Nederland hebben te maken met bestaansonzekerheid. Deze zomer zullen de minister en staatssecretaris het hoofdlijnenakkoord op het onderdeel bestaanszekerheid, armoede en schulden uitwerken. De Landelijke Armoedecoalitie geeft in de brief suggesties hoe deze onderwerpen zo goed mogelijk kunnen worden verankerd in het regeerakkoord.

Vijf uitgangspunten voor verandering

De Landelijke Armoedecoalitie pleit voor de volgende veranderingen:

  1. Verhoog het minimumloon en de daaraan gekoppelde uitkering, zodat mensen minder afhankelijkheid zijn van landelijke toeslagen en lokale regelingen.
  2. Vereenvoudig het toeslagenstelsel en de inkomensondersteunende regelingen, zodat het overzichtelijk wordt en werken loont.
  3. Waarborg de kinderrechten, zodat kinderen zelfstandig toegang hebben tot sociale zekerheid als niemand anders in hun levensonderhoud kan voorzien.
  4. Maak wonen, zorg en onderwijs betaalbaar, zodat deze voor iedereen toegankelijk zijn.
  5. Pas de ‘Participatiewet in balans’ aan, zodat mensen die kunnen en willen deelnemen aan de arbeidsmarkt hiertoe ook worden uitgenodigd en waarbij werken lonend wordt gemaakt.

Alleenstaanden in toenemende mate kwetsbare groep

De brief besteed ook aandacht aan onze rapportage vanuit het Datadashboard Urgente Noden (DUN), waaruit blijkt dat de noodhulpaanvragen met 7% zijn gestegen ten opzichte van vorig jaar en 64% van de aanvragen voor alleenstaanden worden gedaan. Ook de Landelijke Armoedecoalitie vraagt extra aandacht voor alleenstaanden, zodat zij mee kunnen blijven doen in de samenleving.

Zorgen over dreigende verschraling gemeentelijke regelingen

Daarnaast maakt de Landelijke Armoedecoalitie zich zorgen over de dreigende verschraling van gemeentelijke regelingen om armoede en schulden tegen te gaan als gevolg van de bezuiniging op het gemeentefonds vanaf 2026. Met deze bezuiniging dreigt een kaalslag plaats te vinden in de sociale infrastructuur in wijken, dorpen en steden. Met alle gevolgen van dien.

ArmoedecoalitieSUN Nederland is lid van de Landelijke Armoedecoalitie en mede afzender van de brief.

Lees de brief en de bijlage met concrete maatregelen hoe de uitgangspunten te realiseren.