Nederland staat in de top vijf van rijkste landen ter wereld. Bestaanszekerheid is daarbij het fundament voor een stabiele maatschappij. Hoe kan het dan, dat een steeds groter wordende groep burgers geen bestaanszekerheid heeft? Hiervoor vraagt SUN Nederland samen met alle andere partners van de Landelijke Armoedecoalitie aandacht via een campagne waarin mensen die leven in armoede een gezicht krijgen.
Het garanderen van een bestaansminimum is een grote en urgente maatschappelijke opgave die nu om structurele politieke overheidskeuzes vraagt. De oplossing ligt wat betreft de Landelijke Armoedecoalitie in het verhogen van het minimumloon, vasthouden aan de koppeling tussen minimum loon en uitkeringen en een eenvoudiger en toereikend stelsel van toeslagen.
Steeds meer Nederlanders leven in armoede of kampen met schulden. Het aantal kinderen, jongeren en volwassenen dat niet meer kan rondkomen groeit enorm. Daarbij treft het heel verschillende mensen, waaronder in toenemende mate de werkenden. Steeds meer mensen vallen noodgedwongen terug op een levensstandaard die onaanvaardbaar is. Maar mensen houden dit vaak verborgen, waardoor het (nog) niet zichtbaar is in de armoedecijfers van de overheid. De signalen zijn er weldegelijk en kunnen en mogen niet langer worden genegeerd. Het is tijd voor actie! Vanaf mei 2023 tot aan Prinsjesdag voeren we campagne om de politiek bewust te maken van de mens achter de cijfers. Aan de hand van zestien persoonlijke portretten brengen we de rauwe werkelijkheid in beeld van hoe het is om noodgedwongen terug te moeten vallen op een levensstandaard die onaanvaardbaar is.
De Landelijke Armoedecoalitie ziet dat er altijd mensen zullen zijn die door specifieke omstandigheden tussen wal en schip vallen. In die incidentele noodgevallen is het een prima en snelle oplossing om particuliere organisaties zoals SUN-noodhulpbureaus in te schakelen voor ondersteuning.. De Landelijke Armoedecoalitie doet tegelijkertijd de oproep aan de overheid om het antwoorden op individuele noden over te laten aan deze organisaties, zodat de overheid haar verantwoordelijkheid kan nemen door er voor te zorgen dat er structureel een toereikend inkomen komt om van te leven. Daarnaast moet volgens alle partners de uitvoering van de basisregelingen simpeler. Ga uit van vertrouwen en zorg als land dat mensen kunnen eten, wonen, hun huis kunnen verwarmen, toegang hebben tot zorg, kunnen werken en meedoen. Het kabinet is aan zet om een basis te leggen voor de structurele bestaanszekerheid van een nieuwe generatie Nederlanders.
Bent u of kent u iemand die als ervaringsdeskundige mee wil werken als gezicht van deze campagne? We komen graag met u in contact om in de maand juli 2023 een portret te maken.
Klik hier voor voorbeelden van bestaande portretten en meer informatie over de campagne.
SUN Nederland is lid van de Armoedecoalitie een netwerk van landelijke partijen die zich vinden in het gezamenlijke doel om armoede en schulden aan te pakken. Aangesloten zijn naast SUN Nederland: ATD Vierde Wereld, Alliantie Vrijwillige Schuldhulpverlening, Burgerkracht De Pijler, FNV, Gemeente Utrecht, Ieder(in), Landelijke Cliëntenraad, Sociaal Werk Nederland, Sociale Alliantie, Valente, Werkplaats COMO, Woonbond, Armoedecoalitie Utrecht. De kenniscentra Movisie, Nibud en NVVK ondersteunen de Armoedecoalitie inhoudelijk met kennis over wat werkt bij een effectieve aanpak van armoede en schulden.